A MID-CENTURY HAIKU

Reflection, Desire
Look Inward to
find Elegant Serenity

The front door and front hall configuration were changed to be clear and welcoming, with a large art wall, and master and guest bathrooms were reconfigured, all to provide a better fit of the house to the owners’ lifestyle.
Major re-landscaping of the yard proceeded at the same time for external unfolding of the same ambiance, designed by Marianne Zarkin, LA, ASLA.

Contractor: Greensleeves: Sandy Sonksen


PALATINE HILL

Cooking for health, Connecting to nature, Aging in place

This major renovation allows the homeowners to remain on Palatine Hill through the years, increasingly farming the yards and enjoying the southeasterly exposure. A new flow of the internal living rhythms and a long awaited major re-landscaping of the yard were prompted by moving the garage to the opposite side of the house.

Contractor: James Frank Construction


UNITY THROUGH COMPLEXITY

Unity in Design through the Interplay of Color, Light, and Natural Materials.

References to the trees, mountains and snow of their homeland pushed the design of this kitchen and family room for a Russian family. Blue granite creates a distant view between built-in cabinets of warm bamboo and glossy smoke grey. Birch Twig lights accent the island seating bar. Deep blue and anthracite color cabinets give the kitchen a solid grounding with playful LED lighting delineating the ceiling cloud above.

In the family room, cabinets wrap the corners with an interplay of walnut, bamboo and color defining spaces for the myriad books and audiophile equipment. Deeply figured burnished slate tiles provide ornament for the fireplace, setting off the walnut mantel and TV above. The powder room also took on distinction from walnut paneling and blue granite tiles surrounding the modern European fixtures with sparkles of LED lighting and inset glass tiles.

Contractor: Mac-Bo Construction, Portland
Photographer: Jeff Freeman Photography


BRICK FOR A TIMBER BARON

In 1910 a timber baron built a stately brick house for his family, featuring the Douglas Fir that made him wealthy. They lived in it briefly, after which the Western Seminary was housed in the main living floors.

The current renovation was made to accommodate the new owner, restoring and, in places, making the house grander than it had been originally, and certainly much more suited to current lifestyles.

Along with numerous decorating changes, the kitchen area was reconfigured. A cozy eating nook and back porch were added, while the butler’s pantry, kitchen and former back porch were conjoined to showcase the triple thick brick walls and arched doorways. The 10 foot ceilings allowed for a double tier of upper cabinets, complete with library ladder access. Cooking in the kitchen is a participatory performance, with the latest gadgetry in full view of the walnut counter seating. Clean-up was not neglected, with a traditional soapstone sink facing the mature landscaping. Above the new areas an eco roof was tied into the former airing porch turned sun deck.

Contractor: Mac-Bo Construction
Photographer: Jeff Freeman Photography


PDX REDUX

The original structure was built in 1956 as a small two-bedroom house with partially finished daylight basement. New construction includes a partial upper floor master suite, stairwell, mudroom, and storage. Also included are a new radiant floor heating system, all new energy efficient and structural windows overlooking the city and modern kitchen and bath styling. Overall building energy performance was enhanced with the addition of underslab insulation, and insulation at all original roof and wall areas. Notable construction features are the original laminated 2 x 4 roof plane, oversize sliding glass doors and simple, clean detailing.

Framing by Talamante Construction,
Owner Contracted


QUEEN ANNE’S FACELIFT

This Victorian lady was in need of a lift. We added a party deck upstairs, stadium seating below, new bathrooms throughout, and a modern kitchen playing off the previously installed Dragon Tile floor. In the process, the bedrooms, living room and stairs were also modernized without losing the charm of tall ceilings, roof planes in the upstairs rooms.

Contractor: Hammer and Hand